Lavendel, sydlandet i din have

Lavendel er en populær plante. Det er forståeligt nok, for den lækre duft af blade og blomster og de smukke lilla blomster gør enhver have til et lille stykke Frankrig.

Typer af lavendel
Den almindelige lavendel (Lavandula angustifolia) er faktisk ikke en urt, men en lille busk. Planten er blevet dyrket i århundreder af apotekere og i klosterhaver for sine medicinske egenskaber. Der findes mange forskellige sorter af engelsk lavendel. Vores favoritter:

Lavendula angustifolia ‘Hidcote’ er en lilla blomstrer og en stærk plante. Der findes også en sort med hvide blomster, der langsomt bliver lyserøde. Dette er Lavendula angustifolia ‘Hidcote Pink’. Denne plante bliver 60 cm høj og har grågrønne blade.

Hvid lavendel
Lavendula angustifolia ‘Munstead’ er ægte lavendelblå. Der findes også hvide, violette og lyserøde sorter. Denne sort blomstrer smukt, men har ikke en intens duft.

En smuk hvid blomstrer er Lavendula angustifolia ‘Arctic snow’. Den forbliver relativt lav og er en af de få ægte hvide lavendler.

Lavendula angustifolia ‘Pacific Blue’ er en højere art, hvis blomster er ideelle til fremstilling af olie. De dufter som lavendel burde dufte.

Den lavendel, der vokser i Sydfrankrig, er den skæggede lavendel Lavendula stoechas. Denne plante er følsom over for frost, men kan tåle tørke. I fuld jord behøver den ikke engang at blive vandet! Denne plante trives i sur jord, så kalk er ikke nødvendigt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *